Tomasz Jakubiak – popularny kucharz i dziennikarz kulinarny, miłośnik rodzimych produktów – od lat promuje polską kuchnię. Taki też cel przyświeca jego książce „Z miłości do lokalności”, która trafiła do księgarni w połowie września, zaś jej uroczysta premiera wraz z warsztatami dla dziennikarzy odbyła się 4 października przy wsparciu agencji Swoboda PR.

Tomasz Jakubiak to gospodarz programu telewizyjnego „Jakubiak – z miłości do lokalności”. Swoją osobowością i zaangażowaniem w promocję lokalnych producentów żywności przykuwa szerokie grono odbiorców. Premiera jego książki odbyła się 4 października w Warszawie. Towarzyszyły jej warsztaty kulinarne dla mediów zorganizowane w Studiu CookUp. Dziennikarze przygotowali smakowite potrawy na podstawie przepisów z książki. Na stołach zagościło sześć wybornych dań w tym: imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi, marynowane kawałki pstrąga w cytrynie, surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim, makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą, oraz kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką. Oczywiście po warsztatach nie zabrakło degustacji. Warsztaty w obszarze współpracy z mediami i promocji obsłużyła agencja Swoboda PR.

Fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki